1 de nov. 2009

Assassinat a Casa Tarradellas (2)

Reproducció de la primera part del reportatge publicat al Diari de Vic per honrar la memòria d'Angeleta Bonaigua i Ripoll, matriarca de l'Imperi Tarradellas i assassinada recentment en misterioses circumstàncies.

Angeleta Bonaigua i Ripoll va néixer a Addis Adebba, Etiòpia, una assolellada tarda d'estiu. Filla d'un reconegut traficant de prostitutes i d'una artista de varietats, no va tenir mai problemes per adaptar-se a viure la seva infància ben lluny de la seva terra, Osona. Es diu que de ben joveneta va construir una granja de porcs de joguina per jugar a "fer embotits" amb els seus companys d'escola. Es diu també que, tot i ser una noia blanqueta d'ulls blaus i cabells rossos rinxolats, mai va tenir problemes per integrar-se i ser popular en aquell ambient. Tot gràcies al precoç domini d'una Magnum Parebellum de 9 mm, que carinyosment anomenava "pitiua".

Al 1965, amb 20 anys, 5 avortaments acumulats i amb 14 descendents vius, l'Angeleta torna amb els seus pares a Gurb, on els progenitors hi tenen la casa familiar i on pretenen viure de renda el que els hi queda d'existència. Així va ser com Angeleta va deixar enrere la seva etapa africana i un plujós matí de tardor, amb llàgrimes als ulls, i després d'acomiadar-se dels seus fills (l' Akinsanya, en Danjuma, en Hasani, en Nikusubila, l'Ochieng, l'Aisha, la Baderiwa, la Jamila, la Mukantagara, la Mwajuma, la Nomalanga, l'Oni, en Josep Maria i la Dolores), va agafar les maletes i s'allunyà del continent que l'havia vist créixer. La colònia catalanoparlant d'Etiòpia té el seu origen, com és evident, en aquest episodi històric i la increïble fertilitat de la senyora Bonaigua i Ripoll.

Un cop arribats a Osona, tota la família senzillament es va dedicar a viure de la ingent fortuna que havien acumulat gràcies als negocis durant l'etapa africana. Van ser tres setmanes molt felices, plenes d'excessos, (com construir Montserrat, que per molt que diguin els geòlegs, està clarament documentat que la seva existència no es remunta més enllà del 1968, quan es van enllestir les obres) però ben aviat es va fer necessària la necessitat de trobar-li a l'Angeleta un bon marit que permetés a tota la família tornar a viure en l'abundància.

L'espera no va ser gaire llarga. Arcadi Tarradellas i Schopenhauer, natural de Gurb, i hereu d'una gran família de terratinents vigatans va aparèixer en escena. Angeleta s'enamorà ràpidament d'aquell jove emprenedor, rialler i vital, que havia inventat i patentat la pizza; fent-se ric en el procés (la invenció de la pizza és reconeguda com la segona aportació Osonenca més gran a la Humanitat, després del seu sofisticat programa espacial). Pocs mesos després de la seva tornada a Osona, Angeleta es casà amb l'Arcadi, en un boirós matí d'hivern. Era el 1967 i tenia 22 anys.

L'Angeleta, fent honor a la seva fama de dona extremadament fèrtil, ben aviat tingué fills. En total en tingué 10, el màxim legal a Osona per a espècies no porcines, tots de cop i distribuïts uniformement entre ambdós sexes. Venint amb la lliçó apresa del caos onomàstic que va crear amb els seus fills africans, l'Angeleta va decidir anomenar tots els fills mascles Marçal i les femelles Josefina, i utilitzant subíndexs per diferenciar. De segon nom els hi va posar a tots Skywalker. Afortunadament per la salut mental dels registradors de l'administració osonenca, 8 dels 10 fills van morir víctimes de la frustració de no poder expressar-se com a éssers individuals. Per tant, només en van quedar dos, en Marçal i la Josefina. Més tard se'ls hi uniria, en Bernat i la Roser. Van néixer de part natural un fresc migdia de primavera, al 1970. Diuen les cròniques que les seves primeres paraules van ser "carbonara" i "mixto de jamón y queso".

La resta del reportatge serà publicat la setmana que ve.

Fonts:

Gran Enciclipèdia Ausetana

Viquipèdia

Tractat de parasitologia intestinal

El Codi da Vinci

En Teo no sap que fer-ne dels purins. Quin maldecap!

Biblioteca del CERN

Pura i Vil Mentida


1 comentari:

Sergi ha dit...

Una vida exemplar. Espero saber-ne més. Li dec a la família inventora de la pizza.